Grindr verwijdert zijn ‘etniciteitsfilter’. Maar racisme is nog steeds wijdverbreid in online dating

Bronwyn Carlson ontvangt financiering van de Australian Research Council.

 

Gene Lim werkt niet voor, raadpleegt niet, bezit geen aandelen in of ontvangt geen financiering van een bedrijf of organisatie die baat zou hebben bij dit artikel, en heeft geen relevante voorkeuren onthuld buiten hun academische benoeming.

 

Dating- en hook-upservice Grindr heeft aangekondigd het ‘etniciteitsfilter’ uit zijn populaire app te willen verwijderen.


Door de controversiële functie konden betalende gebruikers potentiële partners filteren op basis van etniciteitslabels zoals ‘Aziatisch’, ‘Zwart’ en ‘Latino’. Lang bekritiseerd als racistisch, hielp het filter ook bij het creëren van een cultuur waarin gebruikers werden aangemoedigd om hun racisme uit te drukken.

 

Seksueel racisme

Naast andere dating-apps heeft Grindr een reputatie voor seksueel racisme – de uitsluiting van potentiële partners op basis van ras.

 

In 2017 probeerde Grindr deze perceptie aan te passen met het “Kindr Grindr” -initiatief. Deze stap verbood het gebruik van uitsluitende taal zoals “Geen Aziaten” en “Geen zwarten” in gebruikersbios, en probeerde gebruikers uit te leggen waarom deze verklaringen schadelijk en onaanvaardbaar zijn.

 

Het ‘etniciteitsfilter’ bleef echter tot vorige week, toen Grindr aankondigde dat het zou worden verwijderd als blijk van steun voor de Black Lives Matter-beweging.

 

De acties van Grindr werden gekatalyseerd door recente protesten in de Verenigde Staten, maar seksueel racisme is ook een serieus probleem in Australië.

 

Lees meer: ​​Ondanks 432 inheemse doden in hechtenis sinds 1991, is niemand ooit veroordeeld. Racistische stilte en medeplichtigheid zijn de schuld. Leukedatingsite.nl voor nieuwe dates.

 

“Niet in Aziaten”

Een van ons (Gene Lim) onderzoekt hoe seksueel racisme homo- en biseksuele Aziatische mannen in Australië beïnvloedt. Grindr werd herhaaldelijk door onderzoeksdeelnemers uitgekozen als een site waar ze regelmatig seksueel racisme ervoeren – zowel in gebruikersbios als in interacties met anderen.

 

Hij zegt “stuur me een foto van je gezicht”. Ik stuur hem een ​​foto van mijn gezicht en hij zegt: ‘Oh, je bent een indiaan. Mijn excuses”. Vervolgens blokkeerde hij me snel. beste online datingsites voor nieuwe dates.

 

– James, 28, indiaan

 

Apps zoals Grindr zijn ook waar veel Aziatische mannen dergelijke gevallen van discriminatie voor het eerst tegenkomen.

 

Zoveel profielen hadden “niet in Aziaten”, “niet in dit [of dat]” … Ik was gewoon zo in de war waarom dat zo was. Ik was mager, jong, schattig en ik dacht dat dat genoeg zou zijn …

 

– Rob, 27, Cambodjaans

 

Voor veel gekleurde mensen is dit een signaal dat hun huidskleur hen niet geliefd en ongewenst maakt – iets dat een negatief effect heeft op het zelfbeeld en de eigenwaarde. Een deelnemer vatte samen hoe hij door deze berichten werd beïnvloed.

 

Ik voel me als de slechte vrucht die niemand wil.

 

– Ted, 32, Vietnamees

 

De psychologische impact van deze ervaringen telt op manieren die deze mannen met zich meedragen buiten seks en dating. Zelfs als sommige Aziatische mannen zich terugtrekken uit de homogemeenschap om seksueel racisme te vermijden, blijven de gevolgen van deze ervaringen bestaan.

 

Het maakt je bang op een manier dat het je beïnvloedt in [situaties] buiten de homogemeenschap … het beïnvloedt je hele leven.

 

– Wayne, 25, Maleis

 

Deze uitsluitingspraktijken zijn vooral schokkend in LGBTQ-gemeenschappen die zichzelf vaak omschrijven als “gevonden families”. Toch vertegenwoordigen de bovenstaande ervaringen slechts één dimensie van hoe seksueel racisme de levens van gekleurde mensen beïnvloedt.

 

Niet te onderscheiden van algemeen racisme

Een van ons (Bronwyn Carlson) heeft seksueel racisme bestudeerd dat door inheemse Australiërs is ervaren met apps als Tinder en Grindr. Ze ontdekte dat het vitriool voor veel inheemse gebruikers vaak alleen komt wanneer ze hun inheemse erfgoed onthullen, omdat hun uiterlijk niet altijd een eerste basis voor uitsluiting is.

 

Een interactie kan verder gaan met chatten, flirten en vaak de intentie om ‘aan te haken’, maar zodra een inheemse gebruiker zijn etniciteit onthult, stroomt het misbruik. Voor inheemse mensen is ‘seksueel racisme’ vaak niet te onderscheiden van algemeen racisme.

 

De dreiging van deze ervaringen ligt altijd op de achtergrond voor inheemse mensen die door sociale media en dating-apps navigeren. Ze onthullen een diepgewortelde haat tegen Aboriginals die weinig te maken heeft met fysieke kenmerken en veel meer met racistische ideologieën.

 

Voor homoseksuele inheemse mannen wordt het potentieel voor liefde, intimiteit en plezier op Grindr altijd gecompenseerd tegen de potentiaal geweld van racisme.

 

Lees meer: ​​Rechts vegen en rode vlaggen – hoe jongeren over seks en veiligheid onderhandelen over dating-apps

 

Antiracisme centraal stellen

Mensen die dating-apps gebruiken, ontwikkelen hun eigen manieren om risico’s en veiligheid te beheren, maar platforms moeten ook een zorgplicht hebben voor gebruikers. Digitale ruimtes en apps zoals Grindr zijn belangrijke sites van verbinding, gemeenschap en vriendschap voor LGBTIQ + -mensen, maar ze zijn ook kanalen voor haat en onverdraagzaamheid.

 

Het verwijderen van het etniciteitsfilter op Grindr is geen wondermiddel dat racisme in de app zal beëindigen – hier in Australië of ergens anders. Het is een symbolische zet, maar een stap in de goede richting.

 

Door deze functie te verwijderen, krijgt de gebruiker het signaal dat het filteren van partners op basis van etniciteit niet ‘slechts een voorkeur’ is, maar een vorm van uitsluiting en uitsluiting. Zoals uit onderzoek is gebleken, is seksueel racisme duidelijk verbonden met meer algemene racistische opvattingen en overtuigingen.

 

Hoewel de actie van Grindr te laat en symbolisch is, is het nog steeds een goede zet. Maar als Grindr en andere online datingplatforms ruimtes willen worden waar mensen van kleur zich kunnen uiten en intimiteit en kameraadschap kunnen zoeken, moeten ze antiracisme centraal stellen in hun beleid en praktijken voor inhoudsmoderatie.